Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά. Oι Ηλείοι έχουν τον κύριο λόγο στην διαχείρηση του ονόματος και της τελεσή τους.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

ΟΛΥΜΠΙΑ ονομασία


ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ «ΟΛΥΜΠΙΑ», ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι  ονομασίες «Ολυμπιακοί αγώνες» και «Τα Ολύμπια» (ήταν κάτι όπως και: «Τα ίσθμια», «Τα Νέμεα» κ.α.) προήλθαν  από το ότι οι εν λόγω αγώνες και ιεροτελεστίες τελούνταν στην Ολυμπία, το μέρος που ανήκε, είχε αφιερωθεί στον Ολύμπιο Δία, καθώς και από το ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιστοί του Ολύμπιου Δία και γενικά των Ολύμπιων θεών.
Πιο απλά, γιορτή «τα Ολύμπια» και αγώνες «οι Ολυμπιακοί» = γιορτή και αγώνες των πιστών και αθλητών των Ολύμπιων θεών ή του Ολύμπιου Δία.
Ετυμολογία από το επίθετο  «ολύμπιος,α,ο», απ΄όπου και το ουσιαστικό «η Ολύμπια - Ολυμπία», κάτι ως  και: τα άξια - η άξια > η αξία, τα άγια - η άγια > Αγία…
Υπενθυμίζεται ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν ήταν τοπικής εμβέλεια ( κάτι όπως  ήταν π.χ. τα: Παναθήναια, Ίσθμια, Παγκρήτια κ.τ.λ.), αλλά  θρησκευτικής εμβέλειας, για όλους όσους πίστευαν στους Ολύμπιους θεούς και συνεπώς για όλους τους Έλληνες.
Υπενθυμίζεται επίσης η περιοχή «Ολυμπία»  δεν ανήκε στην κοσμική εξουσία καμιάς πόλη - κράτους, αλλά στη θρησκευτική εξουσία, στους Ολύμπιους στο εκεί ιερό του Ολύμπιου Δία.  Δηλαδή η Ολυμπία ήταν κάτι ως το Άγιο Όρος σήμερα.

Σχετικός Σύνδεσμος
http://www.krassanakis.gr/olympic.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου